Tre tips på hur du blir en bättre matfotograf.

Hej finisar! Under hösten tänkte jag dela med mig av lite olika tips och tankar kring olika typer av fotografi som jag jobbar med. Jag har märkt att detta är något många frågar om, så tänkte det kan vara kul. För er som vill finns så klart även min grundläggande fotokurs och min grundläggande Lightroom-kurs online, för de som är intresserade. De har fått jättefina omdömen, och det är jag så sjukt glad för. :) (Obs! Kurserna finns nu även som paket till ett förmånligt pris här!) Hur som helst, here we go: tre tips på hur du blir en bättre matfotograf.

Photo by Emily Dahl-8261

Fotografiska Foto Emily Dahl-8
+ Ljus! Det kanske låter självklart, men det är det inte. Regel nummer ett i alla lägen när man fotograferar inomhus är att arbeta i första hand med naturligt ljus (om man inte jobbar med studioljus dvs). Steg ett är därför alltid att släcka alla lampor i rummet, och sedan utnyttja fönsterljuset. Detta är många med på, men jag rekommenderar att ta det hela lite längre. Fönsterljus är jättefint från sidan, men inom matfotografi jobbar man nästan mest med ljus snett bakifrån. Testa att positionera det du ska fotografera så att ljuset faller snett bakifrån, i stället för ifrån sidan. Andra sätt att påverka fönsterljuset för fina effekter är att hänga en tunn gardin för fönstret, för ett skirare, “mjukare” ljus med breda skuggkanter. Eller att täcka för nästan hela fönstret och placera maten i bara en glipa ljus. Effektfullt och ofta med fint resultat!

Drinkar med örter Foto Emily Dahl-132

Frilanslivet februari Foto Emily Dahl-4

Foto Emily Dahl-20
+ Välj rätt perspektiv! Att fotografera all mat ovanifrån är ju standard i dag, i ett så kallat “flat lay” eller “table top” perspektiv. Och det är ju oftast sjukt snyggt! Men det gäller att anpassa perspektiv efter vad man ska fotografera, tycker jag. Platt mat är snyggare ovanifrån är från sidan, medan mat med lite höjd nästan alltid blir snyggast fotograferad just så. Fundera på hur din mat ser ut (en hamburgare ovanifrån blir t ex mest bröd), och välj perspektiv efter det.

Fotografiska Foto Emily Dahl-2

Sticky buns Foto Emily Dahl-18
+ Dekonstruera mera! Jag tycker mat som ser för perfekt ut blir ganska trist. Sådant plåtar jag mycket i kommersiella sammanhang, men när jag själv får välja och det är till mer arsty redaktionella uppdrag så älskar jag att ta sönder maten. Spilla och kladda och smula – det blir alltid snyggare! Testa att ta sönder maten och fotografera den successivt, så du inte förstör allt på första försöket. :)

För ännu fler tips, scrolla tillbaks lite i Fotografiskas instagramkonto för att läsa mina bästa matfotografi-tips som jag delade med mig av i början av året.

Puss!

Emily