Sanningen gömmer sig i gråskalorna.

Alltså den här veckan är lite galen, men det är härligt för jag får energi av det. Jag gillar det! Och jag har massa spännande att visa er, så snart jag hinner sätta mig ned vid datorn lite. Tills dess tänkte jag visa er två svartvita fotografer som jag tycker ni ska kolla in, kanske kan de inspirera inför helgen. (Om jag kunde skulle jag ladda kameran full med svartvit film och gå ut och hitta på magiska saker. Kan inte någon annan göra det i mitt ställe? Jag känner att det behöver göras!) Here we go:


Foto: Daido Moriyama

Daido Moriyama är en japansk fotograf som är mest känd för sin tolkning av efterkrigs-Japan och dess råare, dolda “underbelly”. Hans fotografi är filmiskt – fångade ögonblick som känns stulna, privata, och känslan av att titta på dem är lite som om man hittat en rulle film i en loppislåda, framkallat den – och transporterats till en annan värld, och ett annat liv. Som en Haruki Murakami.bok i fotoformat, nästan.

Foto: Toni Frissell

Toni Frissell var en amerikansk mode- och reportagefotograf som påminner mig om en av mina andra svartvita favoriter, Lee Miller. Hon levde ett spännande, omskakande liv som sträckte sig över flera kontinenter – och arbetade långt utanför ramarna av vad som ansågs konventionellt under hela sin karriär. Jag älskar att se modefotografi från den här perioden, eftersom det fortfarande var så nytt och därför så mycket mer lekfullt, fritt och experimentiellt. Så fruktansvärt modigt och inspirerande och vackert på samma gång.

Nu ska jag springa och spela in lite film! Jag hoppas ni får en fin fredag, för fredagar är bäst.