Jag är den nya Sinatra och eftersom jag klarade det här kan jag klara vad som helst.

Idag kommer ett nytt nummer av Damernas Värld ut i butikerna och däri tipsar DV-redaktionen om sina favoritställen i New York. Min finaste webbredaktör Emma har därför bett mig att blogga en lista över några av mina bästa ställen i staden jag älskar mer än någon annan. Och det vill jag ju såklart. Så här kommer:

Åtta saker att inte missa första gången i New York-listan!


Whole Foods, finns till exempel vid Union Square eller 95 East Houston St. Om man är en foodie, som jag, är Whole Foods ungefär himmelriket. Hit går man för att köpa chocolate chip cookie dough, Skittles, färsk frukt eller ja, vad som helst i världen man är sugen på. Det mesta är organiskt och allting är vackert och galet lockande. För de som, liksom jag, är trogna Top Chef-tittare har nog drömt om att få komma hit.


Strand Bookstore, 828 Broadway. En av de mest fantastiska bokaffärerna jag någonsin stött på. Men så är den också världskänd för sitt otroliga utbud och sina vindlande gångar av bokhyllor. Man kan inte undvika att handla här, det är helt enkelt omöjligt.


Top of the Rocks, 30 Rockefeller Plaza. Mitt första tips till alla som åker till NY för första gången är alltid att strunta totalt i Empire State Building, vars turistköer ofta tar flera timmar att besegra och verkligen inte är värda det. Gå istället till 30 Rockefeller Plaza (där ju 30 Rock utspelar sig, dessutom!) och besök Rockefeller Centers tak, som kallas Top of the Rocks. Kön, hissfärderna och runtvisandet av olika guider tar ungefär en halvtimme och sedan får du se en helt hisnande utsikt. Att besöka Top of the Rocks tillsammans med Kristofer är något av det mest fantastiska jag gjort i mitt liv, faktiskt. Men så samlar jag ju på utsikter också, i och för sig.


Central Park. Det underbara med Central Park är att den är så stor att man kan gå vilse i den, och alltid hittar man ny fantastiska saker. Som Alice i Underlandet-statyerna till exempel, eller båthuset. Här finns också American Museum of Natural History, och alla bänkar i parken är donerade till minne av någon älskad och märkt med en hälsning till den personen. Så himla fint.


Lombardi’s, 32 Spring St mellan Mott och Mulberry. Lite av en hemlighet för turister, men välkänd i New York. Lombardi’s är en klassisk amerikansk-italiensk pizzeria med kultstatus och omnämns till exempel i Sopranos för sina pizzor. Jag har aldrig ätit godare pizza, och när jag längtar efter god mat är det hemskt ofta just hit jag längtar.


FAO Schwartz, 767 5th Avenue. Ungefär världens mest magnifika leksaksaffär. Så, okej, om du inte som jag älskar gigantiska gosedjur och våningar av miniatyrleksaker och Willie Wonka-godis, gå inte hit. Annars, sätt av en timme på väg till Central Park och titta på allt du skulle dött för att få leka med som liten. För oss som minns filmen finns även det stora pianot från 80-talsfilmen Big här, även om det i sig kanske inte är en anledning att gå hit.


Promenera. Utan mål. New York är ungefär världens enklaste stad att hitta i och lära känna. Dessutom är människorna för det mesta väldigt glada, snälla och trevliga och vill prata hela tiden. När jag besökte stan första gången var jag själv nästan hela resan och upptäckte allting till fots, och det var under mina långa ensamma äventyr som jag blev handlöst-och-hjärtat-i-halsgropen-kär i New York.


Andy’s, 2nd Avenue mellan St Marks Place och East Houston St på höger sida om du går i riktning mot China Town. I New York måste man äta, mycket och ofta. För att det är så himla gott alltså. Andy’s är ett typiskt hål-i-väggen-burgarhak som de flesta andra, bara väldigt mycket mer old school utan att vara kitschigt. Servitrisen är en tuff lady, med slitna jeans och bak-och-framvänd basebollkeps på huvudet, som kallar dig doll face och pratar snabbare än hästar travar. Oh, och sa jag att deras double cheddar cheesburgers med bacon är typ himmelska?

Oh… och nu längtar jag ihjäl mig bara för det, haha. Men till min stor lycka är himlen utanför mina fönster klarblå idag, så jag får väl gå ut i mitt älskade Stockholm och försöka glömma min andra kärlek för en stund.

xox

Emily