Glimtar ifrån nyårsafton; låt oss växa inifrån och ut.

För tredje året i rad firade jag nyår med korean BBQ, denna gång hemma hos Leo och Denise. Vi är är gäng som firar tillsammans, och alla har ansvar för lite olika saker, så att alla bidrar och är delaktiga. Jag och Denise brukar vara pyntansvariga, och så har jag alltid mitt självpåtagna fotoansvar, medan Leo är matgeneral och måste göra sin fantastiska kimchi för att alla ska bli nöjda. Hur som helst, i år har jag en nya kamera – Canon 5d mark IV – och jag ville testa hur den hanterar högt ISO och brusreducering, så jag hoppade över speedlight (blixt man sätter på kameran) och jobbade utifrån tanken att låta mörkret och de tända ljusen skapa stämning, hellre än att låta allting bli skarpt och snyggt. 

Jag tycker det blev rätt okej (har lite invändningar mot bruset vid maxat ISO, men det är ju inte så konstigt), men det var intressant att se vilket gehör detta fick bland mina vänner. När jag redigerat bilderna från någon av våra fester brukar jag slänga upp dem i ett lösenordsskyddat galleri, och så kan alla som vill ladda ned de bilderna de själva vill ha. Känns tryggare än att posta ally på Facebook, och så behöver de mer kameraskygga av mina vänner inte oroa sig för mig när jag kommer med kameran (= bättre bilder, alltid). Det fina den här gången var att alla påpekade hur extremt stämningsfulla bilderna blev. Alltså, inte bara fokus på ögonblicken i sig, utan på hur härligt det faktiskt kändes rent visuellt där och då. Vi tar en titt:


Alla bilder fotograferade med Canon 5d mark IV och Sigma Art 35mm f/1.4.

Generellt måste jag säga att jag håller med mina vänner om att stämningen i bilderna är väldigt härlig, med bara de leva de ljusen och befintliga ljuskällorna. Jag brukar föredra att jobba med blixt i se här lägena, men kanske kommer jag ändra på det nu. Jag vet att jag har kollegor som säger att “stämning går före dokumentation, även om bilderna tekniskt blir lite sämre”. Nu är jag beredd att hålla med dem.

Och visst ser det tjusigt ut?