Dom försökte tugga dig och svälja dig. Dom försökte köpa dig och sälja dig. Så du fick tvinga dom; tvinga dom där gatorna att älska dig.

Long time no see. Tjena att jag har jobbat som en galning senaste två veckorna, knappt haft något liv. Och sedan var jag en sväng till Göteborg. Gud så jag älskar den staden! Förra veckan flängde jag över halva Sverige två rundor för omslagsfotograferingar. Den här veckan är lugnare. Jag tänkte att vi kick-startar den med en utav de finaste fotoserier jag sett på länge. Fotografen heter Ilana Panich-Linsman, och hon är en amerikansk reportagefotograf som på ett extremt talangfullt sätt lyckas skildra mänskliga historier. Just den här bildserien var lite som ett slag i magen – identifikationen och nostalgin var SÅ stor. Och sådant älskar jag. Hon följer ett gäng tjejer i Brooklyn under året de fyller femton, och ja. Det skulle lika gärna kunnat vara jag och mitt tjejgäng när vi var i samma ålder. Jag fascineras själv enormt mycket av just den här tiden i livet, i brottet som uppstår mellan barndom och vuxenvärld. Känslan av att inte har vuxit i sin kropp, och att samtidigt helt ha vuxit ur sin egen värld. Att vara på väg långt bort i tanken, men samtidigt obestridligt vara fast i ett ofrivilligt sammanhang. Såhär skriver hon själv om sin bildserie Fifteen i sin portfolio:

“Fifteen is a photo essay examining a small corner of female teenage culture. These young women have grown up in a society saturated with images that they read and use in their own coded manner. By creating a persona, they mimic adult behaviors such as language and dress. Their exaggerated gestures and expressions are their language to this abstract time in their lives.”


Foto: Ilana Panich-Linsam

Kolla in hela serien och se fler fantastiska berättelser via Ilanas portfolio.