Berlinguide; du är så söt och ful på samma gång.

På allmän begäran, och för att det är så himla roligt, kommer här en liten Berlin-guide. Jag vet inte hur mysigt Berlin är under julen, men jag tyckte det var fantastiskt att vara där under hösten. Tidig vår kan man skippa, då är det bara grått och blåsigt tycker jag.

IMG_4997

Bo.
Jag har bara bott på ett ställe i Berlin, de gånger jag varit där. Hotellet heter Berlin Plaza hotell och ligger precis bredvid den stora huvudgatan Kurfurstendamm. Hotellet är billigt (3100 kr för ett stort dubbelrum med balkong, badkar och kingsize bed för två personer 3 nätter), har en helt okej hotellfrukost och bra service. Varken jättefräscht eller sunkigt, men vem vill sitta på hotellrummet och hänga ändå liksom? Bra är också att det ligger en supermarket och en dygnet runt-öppen tobaksaffär precis mitt emot, så att man kan proviantera godis och öl vid behov.
Berlin Plaza Hotell
Knesebeckstr. 63/Kurfurstendamm

IMG_4611

IMG_4991

Strosa runt.
Savigny Platz
Berlin är verkligen vackert, men kan vara himla fult också, och vid Savignyplatz finns den perfekta balansen. Jag älskar att promenera runt Savigny Platz, som ligger ett stenkast från Plaza Hotell. Hela området är som ett slitet Upper East Side, och väldigt tomt på turister.

Kreutzberg
Annars är väl Kreutzberg det mest populära stället att hänga på, och det är ju fint på sitt sätt. Ett tyskt Williamsburg, ungefär, med väldigt mycket knasiga fik och små butiker.

Unter den Linden
Berlins stora aveny, som leder fram till Brandenburger Tor. Väldigt turistigt, med Starbucks i varje gathörn, men det är ändå lite koolt att ha sett Brandeburger Tor, tycker jag.

Siegessäule
Ett stort minnesmonument som ligger en eller två stationer bort från Savignyplatz med S-bahn. Hela området är väldigt typiskt för Berlin, med låga slitna funkishus och fem breda boulevarder som alla leder fram till själva monumentet. Egentligen är inte monumentet i sig så intressant, även om det är fint, men området är väldigt mysigt att promenera i, och på kvällen när lamporna längs boulevarderna är tända är alltihop otroligt vackert.

Museuminsel
En ö i floden Spree som går genom centrala Berlin, och namnet betyder ungefär Museumön, eftersom flera av Berlins största museum ligger här. Jag har aldrig varit inne i något av museerna, långa köer är inte min grej, men om man går hit tidigt en vardag kan de säkert vara kortare. Oavsett vilket är ön, arkitekturen och statyerna helt otroligt vackra. Att promenera här i solnedgången med en varm choklad i handen = drömmigt!

IMG_4875

IMG_5017

Äta.
Prater Beer Garten
Kastanienallee 7-9

Genom en stor sliten grind går man in, och kommer ut i en gigantisk trädgård upplyst med ljusslingor. Mellan april och september är själva trädgården öppen, då kan man dricka öl vid långbord under kastanjeträdens kronor. Under hösten måste man gå längre in (det är inte stängt, det ser bara stängt ut). Där inne ser det ut precis som man tänker sig att en riktig ölhall ska se ut, och äter man så ska man absolut beställa schnitzeln, som är den största och godaste jag ätit.

Chez Gino
Sorauer Strasse 31

Lokalen är ganska kal och trist, men stämningen är fin och kompisaktig. Här kan man äta klassisk tysk mat med en mordern twist, och maten var absolut god, även om en foodie som jag väntade mig mer. De sägs att detta ska vara ett budgetställe, men jag tyckte priserna var ungefär som vilken svensk restaurang som helst. Väldigt bra ställe att äta på om man ska gå ut i Kreutzberg efteråt, eftersom det runt hörnet från det mesta där.

White Trash Fast Food
Schönhauser Allee 6-7

I Mitte ligger massor med bra saker, som White Trash Fast Food till exempel. En gammal kinakrog som gjorts om till amerikansk diner, men med all originalinredning kvar. På dagarna är det restaurang här, och de serverar burgare som är att dö för (billigt!). Guacamolen är också helt underbar, och så har de många vegetariska alternativ enligt menyn, vilket gillas. På kvällarna görs restaurangen om till klubb, med liveband åt hårdrock- och roackbillyhållet. Ungefär 50 meter längre bort ligger Berlins bästa klubb, Bassy, så här är bra att börja kvällen. Men ring och boka bord oavsett tid på dygnet, det är i princip alltid fullsatt!

IMG_4867

Gå ut.
Gainsbourg
Jeanne Mammen Bogen 576

En kort promenad från Savignyplatz ligger den här pyttelilla, rökiga baren som hyllar Serge med såväl musik som drinkar och fotografier över hela väggarna. Här ramlade vi in av en slump en kväll, och stannade länge bara för att titta på de övriga besökarna, som satt i djupa samtal på franska, och askade av misstag ned i sina rödvinsglas. Alltihop kändes väldigt beatnik. För fransk musik och galet goda drinkar till schyssta priser, gå hit. Och drick en Hemingway Sour.

Barbie Deinhoffs
Schlesische str. 16

Om man ska gå ut I Kreutzberg, vilket känns ganska oundvikligt, är detta ett bra ställe att börja på. Tänk dock på att en utekväll i Berlin börjar tidigast klockan 1, så skjut allting några timmar framåt, ät tio, gå vidare till en bar vid halv-elva-elva osv. Hur som helst, Barbie Deinhoffs är slamrigt, fullsatt och väldigt hipster, precis som det mesta i Kreutzberg. Mest ett bra ställe om man vill komma i feststämning och träffa nya människor, tror jag. Det är nämligen ganska oundvikligt att börja prata med folk, man måste nästan sitta i knäet på varann. Många är svenskar här, och det kan ju vara trevligt ibland.

Konrad Tönz
Falckensteinstr. 30

Min bästa bar i Berlin. Någon minuts promenad från Barbie Deinhoffs, genom en ganska anonym dörr, ligger den här pyttebaren där det känns som om man är kompis med precis alla. Två små, rökfyllda rum, och så en DJ som spelar 50- och 60-tal på vinyl precis innanför dörren. Till och med bartendern känns som en vän, och eftersom sittplatserna är begränsade så sätter sig folk lite där det finns plats. Lite för rökigt för att vara ett ställe att gå till om man bara vill barhänga, men perfekt om man ska ut efteråt. Man kommer i stämning direkt.

Magnet Club
Falckensteinstr. 48

Från Konrad Tönz kan man sedan gå vidare till Magnet Club, precis vid vattnet. Gå förbi den lååånga kön till Watergate (ett av Berlins mest kända uteställen, som spelar typ house och techno, dvs inte min kopp), för precis innan Watergate ligger den oansenliga dörren till Magnet Club. Stället är stort, flera rum och flera DJ:s, och de spelar mest indie (mycket svenskt). Mitt tips är att gå dit tidigast två, innan dess är det inte ens halvfullt. Musiken är perfekt dansmusik, men är man äldre än 25 känner man sig lätt gammal.

Bassy
Schönhauserallee 176A

Berlins. Bästa. Klubb. Förmodligen den bästa klubben jag någonsin varit på, faktiskt. När vi kom hit första gången, för tre år sedan, var den hemlig och låg bakom en anonym järndörr, och man var tvungen att förklara hur man fått nys om stället innan man blev insläppt. Numer är den öppen, och man hittar den lätt, en bit upp från White Trash Fast Food fast på motsatta sidan. Nothern soul och rockabilly spelar i två stora salar som är inredda som vardagsrummet hemma hos någon övervintrad, excentrisk Hollywoodstjärna från 40-talet. Alla är uppklädda i 40- och 50-talskläder, och alla dansar-dansar-dansar. Här glömmer man tiden, för varje låt är en nej-vänta-bara-den-här-låten-också-låt. Åh. Himmelen.

IMG_4733

IMG_4707

Andra roliga saker.

Berlin Zoo
Hardenbergplatz 8

Man får inte missa Berlin Zoo, det är som en saga. Missa inte: kängururna, pingvinerna, pandan Bao Bao, och typ allt annat.

Computerspielemuseum
Karl Marxallee 93A

OM man tycker om tv-spel och Donkey Kong och konstiga interaktiva spel från 1950-talet, gå! Så himla roligt ställe. Om man inte gillar sånt, gå till Sockermuseet istället. Jag ville gå dit, men vi hann inte, men jag tror det är ett alldeles fantastiskt ställe.

Literaturhaus Berlin
Fasanenstr. 23

Två minuters promenad från Plaza Hotell, precis vid Kudamm, ligger Literaturhaus Berlin, som är ett otroligt mysigt café. Bakom höga järngrindar, bland rosenbuskar och vildvin ligger det, och väl inne kan man äta både mat och välja från det stora glasskåpet bland en mängd makalösa tårtor och bakverk. Vi satt i solen på terrassen och drack varm choklad, och det var en perfekt avslutning på vår senaste resa.

Oh, och jag är ledsen om det inte blev någon shopping i det här inlägget, men jag har inte shoppat alls i Berlin faktiskt. Förutom ett par expressbesök på H&M för att köpa vantar och halsduk så har jag ingen koll alls. Men jag hoppas guiden räcker ändå, lite äventyr ska ni ju ha också. ;)

xox

Emily