Bakom bilderna: hemma hos @bloggaibagis, Family Living nr 1 2017


Foto och retusch: Emily Dahl för Family Living
Styling: Sofia Thörewik

En sak som ni efterfrågat många gånger det senaste året är när jag skriver om mina jobb som finns att hitta i butik. Jag har inte alltid så bra koll på när saker kommer ut, och har ju alltid ett par grejer ute varje månad, men jag tänkte att jag skulle börja lyfta fram favoriterna ur varje månads hög och berätta lite mer ingående om dem. Vad jag hade för tankar under tiden, eventuella problem som uppstod, hur jag tänkte med ljussättningen, eller bara vad jag tycker om med själva jobbet. Jag hoppas ni kommer gilla!

Först ut är det här hemma hos-reportaget ur senaste numret av Family Living (finns i butik nu!). Jag och Sofia Thörewik (som ju även jobbar ihop med mig på A Mash Up) besökte Janniche, mer känd som @bloggibagis på Insta där hennes inredningsfoto inspirerar livet ur en på daglig basis ungefär. Janniche och hennes familj bor alltså i ett helt fantastiskt radhus i Bagarmossen med superfina detaljer och sådär perfekt snygg stil som jag själv aldrig lyckas få till.

Vi kom dit en söndag morgon i höstas, och det var snabba ryck som gällde. Huset är nämligen placerat så att solen, så snart den gått upp, panglyser rakt in genom stora fina fönster. Superhärligt att bo med det ljuset, så klart, men inte helt enkelt att plåta. Solens starka pangljus gör det nämligen väldigt svårt att exponera bilderna rätt, utan att behöva gå igenom en massa extra steg som det helt enkelt inte fanns tid för. Hade det varit en mulen dag hade allting varit frid och fröjd, eftersom ljuset hade blivit jämt och fint. Men eftersom mitt liv alltid tycks följa Murphy’s Law så var det givetvis strålande sol och klarblå himmel. Det gällde alltså att dels fotografera så mycket som möjligt, innan solen stod i en sådan vinkel att den lös rakt in i varje rum, och dels hinna träffa en massa andra tidsmässiga faktorer som spelade in just den här dagen. När jag nådde köket kunde jag inte längre “fotografera runt” solen. Lösningen blev att täcka fönstren med diffusionsskärm och ett vitt lakan på platserna där skärmen inte räckte till. På så vis bröts de direkta solstrålarna som sken rakt in i rummet, och ljuset silades genom vitt tyg i stället. Tycker det blev väldigt fint, faktiskt, och kan vara ett bra photohack att kunna tänker jag.

Avslutningsvis fick Janniche och hennes gulliga kids ställa sig framför kameran, och jag spexade loss bakom den. Tyckte så mycket om stylingen här, med färgerna och mönstermixen på deras kläder. Janniches son Otis “olé!”-pose blev pricken över i:et, eller hur? Tyckte så himla mycket om det här hemmet, jobbet och gänget som var med, det blev grymt. Inköpsställen, intervju och fler bilder hittar ni i senaste numret av Family Living.

Ha det fint så hörs vi snart!

Emily